divendres, 22 d’abril del 2016

Eva Martínez, coordinadora de SardaTic: “Hem de normalitzar la cobla i la sardana entre els més menuts"

2500 nens i nenes aprenen la sardana de la mà de les noves tecnologies amb el SardaTIC

             
 

Eva Martínez, coordinadora de SardaTic: “Hem de normalitzar la cobla i la sardana entre els més menuts i la millor manera és dur-les a l’escola, de la manera més moderna i lúdica possible”
 
Aquestes darreres setmanes hem pogut veure a centenars d’escolars xalant de valent en les diferents trobades finals del projecte SardaTIC que s’estan celebrant per tot el país. 48 escoles, 23 poblacions i més de 2500 nens i nenes participen en aquest projecte que ensenya la sardana i la cobla de la mà de les noves tecnologies. Per saber de què es tracta i moltes coses més, parlem amb l’Eva Martínez, ideadora i coordinadora general del Projecte SardaTIC. 
 
Que és el SardaTIC?
És un projecte telemàtic, que va començar el 2012, i que està reconegut com a activitat de formació per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. L’ objectiu final és donar a conèixer als nens la cobla i la sardana d’una forma lúdica i moderna, on  no només aprenen a ballar, sinó que també descobreixen els vessants musical, històric i cultural. Es tracta de normalitzar la sardana, que els nens tinguin una primera experiència positiva.
Amb ell es pretén afavorir el treball en xarxa entre grups d’escoles mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Totes les activitats es fan en horari lectiu, excepte la ballada de final del projecte.

A qui va adreçat i quines passes s’han de fer per participar?
S’adreça principalment a alumnes de quart i cinquè de primària, encara que també ho poden fer els de tercer i sisè. A mitjans de juny aproximadament s’obriran les preinscripcions.1És en aquest moment quan les escoles, mitjançant els seus mestres de música, ens comuniquen el seu interès en participar i inscriure’s en el projecte tot determinant les classes que faran el projecte i el nombre d’alumnes que el desenvoluparan. En els mesos d’octubre i novembre es faran les inscripcions definitives.
 
Com va néixer la idea?
Va néixer de la meva inquietud per ensenyar la sardana a les escoles d’una manera  lúdica. Durant molts anys vaig tenir en ment fer alguna cosa, però no sabia el què. Més tard vaig entrar en contacte amb el multimèdia educatiu i les noves tecnologies i ja treballant com a mestre, vaig conèixer els projectes telemàtics on es tracta qualsevol tema mitjançant un personatge virtual que va demanant unes activitats als alumnes a través d’internet. Aquests projectes eren a nivell de tot Catalunya on totes les escoles estan al mateix blog.
A mi em va semblar millor que fossin a nivell de municipis, que ballar sardanes a la ballada del teu poble ho veiessin com una cosa normal. Així que em vaig posar a estudiar el funcionament dels projectes telemàtics i vaig escriure un primer esbós. Vaig pensar que un concert pedagògic de cobla enriquiria molt el projecte, així que vaig parlar amb en Xavi Piñol de la cobla Marinada. Ell, que estava ficat en concerts pedagògics, justament estava pensant en la possibilitat d’implementar el concert en programes d’ensenyament de la sardana. D’aquesta manera vam començar a treballar de manera conjunta desenvolupant un projecte totalment independent.
 
SARDATICelconcert2SARDATIC
 
 
Explica’m les activitats del SardaTIC
Comencen amb la presentació dels grups participants al blog mitjançant una fotografia del grup i un petit text que han de geolocalitzar en un mapa. També reflexionen sobre el que saben i el que voldrien saber sobre la Sardana i ho comparteixen amb les altres escoles. Un cop feta la presentació, comença l’aprenentatge de la dansa: el galop i la sardana, que també compartiran amb els altres grups, penjant vídeos o fotos.
Al cap d’unes setmanes, tots els grups assisteixen al concert pedagògic amb la cobla del SardaTIC, amb un conjunt d’onze músics especialment seleccionats per respondre als objectius del projecte: explicar d’una manera lúdica i didàctica  la cobla i els seus instruments. A partir d’aquí, faran una presentació de diapositives de forma col·laborativa entre totes les escoles del grup de treball o uns passatemps sardanistes.
En la recta final del projecte, a més de consolidar tot allò que han après,  una activitat més, la preparació de la ballada: pensar el nom de la colla, realitzar un banderí i presentar-lo als altres en el blog, pensar com aniran vestits, etc. I finalment, la ballada final, on es trobaran amb totes les altres escoles de la població que hi participen per a fer un galop i ballar una sardana de 5 tirades i, fins i tot, fer algun punt lliure.  
 
Quant costa participar?
El preu per participar al Projecte SardaTIC és de 30 euros per grup-classe, més 5 € de l’entrada al concert per cada nen. En algunes localitats aquests costos els assumeix l’Ajuntament i/o l’Agrupació Sardanista.
 
Com s’organitza tot això?
El projecte SardaTIC es du a terme durant el segon i tercer trimestre del curs escolar principalment a l’hora de música , i està coordinat des de cada escola per un mestre, a ser possible l’especialista de música, que és l’encarregat de vetllar pel seguiment de les activitats i el compliment del calendari en la seva escola. Algunes activitats es poden fer en altres matèries així que cada escola escollirà la manera de treballar que li vagi millor per a cada activitat.Amb una pissarra digital o un simple projector ja es poden realitzar les activitats. Cada escola decideix la metodologia que es vol emprar per a realitzar el que es demana de penjar al blog en cada una de les activitats.
 
I els professors quina formació i/o suport tenen?
Els mestres disposen d’una formació inicial (a mitjans de gener), d’un espai “moodle” accessible amb contrasenya que conté la guia didàctica, el calendari de treball, recursos varis, tutorials d’eines informàtiques, fòrums, el vídeo de com es balla la sardana, etc. i d’un acompanyament per un coordinador de grup que els ajudarà en tot el que necessitin durant la participació.
 
Per a més informació entreu a http://www.sardatic.cat/
 
Per acabar us deixem amb imatges de la ballada de cloenda a la població de Vilassar de Dalt, el passat 20 de març, en un vídeo ofert per la Carme Pruñonosa:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada