dimecres, 27 de gener del 2016

ES CELEBRA LA 1ª MOSTRA “SOM CULTURA POPULAR” AMB UNA IMPORTANT PRESÈNCIA DEL SARDANISME



Joaquím Rucabado, President de la Confederació Sardanista de Catalunya:

L’Ajuntament de Barcelona ha tingut un gran encert en la creació d’aquest espai de debat i reflexió multidisciplinar”.
 
Actuació de la colla Xàldiga el dissabte per la tarda / Imatge: G.S. Maig

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a les instal·lacions de la Fabra i Coats al barri de Sant Andreu de Barcelona la 1ª edició de la Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona Som Cultura Popular.
Ha estat un punt de trobada on les federacions i coordinadores dels diferents sectors de la cultura popular han intercanviat neguits i experiències, a la vegada que han tingut l’oportunitat de fer-se visibles en un ampli sector de públic. Hi ha hagut debats, conferències, cursos de formació, presentacions, exposicions divulgatives, assemblees d’entitats, actuacions, tallers, jocs, mostra de publicacions, etc.

 
Joaquím Rucabado, President de la Confederació Sardanista de Catalunya, ens explica quina ha estat l’aportació del Sardanisme a la mostra:  La Confederació Sardanista hi ha participat de forma activa amb sengles tallers d’aprenentatge de sardanes per a escoles (divendres) i públic en general (dissabte), la presentació del llibre La nostra estimada sardana, amb textos de Marcel Casellas i il·lustracions de Mariona Millà i el debat-presentació de la Guia de Mitjans Sardanistes, cens dels mitjans sonors, escrits o digitals amb continguts sardanistes.
En el Museu Nòmada la sardana també hi ha estat present amb dues exposicions: La difícil senzillesa, Joaquim Serra, aportada per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, i La sardana al Vendrell: dels orígens a la difusió internacional d’un símbol, aportada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i Dansaires del Penedès.
A l’espai de les pantalles, la sardana va ser-hi present amb els documentals: Generació tenora i La sardana, dansa nacional?. I a la plaça Can Fabra s’hi va fer una ballada molt participativa amb la cobla Sant Jordi i l’exhibició de la colla Xàldiga.”
 
Quina valoració se’n fa des de la Confederació?
El balanç d’aquesta fira és positiu. Un experiment d’aquesta volada requereix d’un esforç organitzatiu considerable que ha superat amb escreix les previsions més optimistes. Més de 13.000 persones han visitat la mostra i han pogut constatar la riquesa del patrimoni immaterial de Barcelona i de Catalunya. Un aparador de la cultura popular que enceta un camí esperançador amb una programació biennal. L’Ajuntament de Barcelona ha tingut un gran encert en la creació d’aquest espai de debat i reflexió multidisciplinar.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada